Escudo de la República de Colombia
Sistema Nacional de Biliotecas - Repositorio Institucional Universidad Nacional de Colombia Biblioteca Digital - Repositorio Institucional UN Sistema Nacional de Bibliotecas UN

Imbibition and percentage of germination of cape gooseberry (physalis peruviana l.) seeds under nacl stress

Miranda, Diego and Ulrichs, Christian and Fischer, Gerhard (2012) Imbibition and percentage of germination of cape gooseberry (physalis peruviana l.) seeds under nacl stress. Agronomía Colombiana; Vol. 28, núm. 1 (2010); 29-35 Agronomía Colombiana; Vol. 28, núm. 1 (2010); 29-35 2357-3732 0120-9965 .

Texto completo

[img]
Vista previa
PDF
327kB
[img] Sin Definir

URL oficial: http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/arti...

Resumen

In Colombia cape gooseberry is often grown on salt affected soils. The present study evaluated the effect of increasing NaCl concentrations on imbibition and percentage of germination of ‘Colombia’ ecotype cape gooseberry seeds. Under controlled laboratory conditions (25/20°C day/night temperature, 80% relative humidity, and a 12 hour photoperiod), the seeds were subjected to 0, 30, 60, 90 and 120 mM NaCl concentrations (corresponding to respective electrical conductivity levels of 0.8, 3.0, 6.0, 9.0, and 12.2 dS m-1), during an evaluation period of 299 hours. A significantly lower imbibition level, expressed as 35% of the fresh weight accumulated by the control seeds, was observed in the 120 mM NaCl treatment. At the end of the experiment, respective germination percentages of 97.6% and 96.4% were recorded in the salt-free seeds and in those exposed to 30 mM NaCl. In contrast, only 62.5% of those seeds treated with 120 mM NaCl germinated. Root malformations such as lack of elongation were observed in the highest NaCl concentration treatment. Regarding its germination process, cape gooseberry can be classified as moderately tolerant to sodium. In effect, after 299 h of treatment, there was no statistical difference in imbibition level or percentage of germination between the 0, 30 and 60 mM NaCl treatments.

Tipo de documento:Artículo - Article
Información adicional:© Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia Se autoriza la reproducción y citación del material que aparece en la revista, siempre y cuando se indique de manera explícita: nombre de la revista, nombre del autor(es), año, volumen, número y páginas del artículo fuente. Las ideas y afirmaciones consignadas por los autores están bajo su responsabilidad y no interpretan necesariamente las opiniones y políticas de la Universidad Nacional de Colombia. La mención de productos o firmas comerciales en la revista no implica una recomendación o apoyo por parte de la Universidad ni de la Facultad; el uso de tales productos debe ceñirse a las recomendaciones de las etiquetas.
Palabras clave:Electrical conductivity, salt tolerance, water uptake, root malformation.
Unidad administrativa:Revistas electrónicas UN > Agronomía Colombiana
Código ID:21264
Enviado por : Dirección Nacional de Bibliotecas STECNICO
Enviado el día :27 Junio 2014 12:18
Ultima modificación:18 Agosto 2014 15:31
Ultima modificación:18 Agosto 2014 15:31
Exportar:Clic aquí
Estadísticas:Clic aquí
Compartir:

Solamente administradores del repositorio: página de control del ítem

Vicerrectoría de Investigación: Número uno en investigación
Indexado por:
Indexado por Scholar Google WorldCat DRIVER Registry of Open Access Repositories OpenDOAR Metabiblioteca BDCOL OAIster Red de repositorios latinoamericanos DSpace BASE Open archives La referencia Colombiae Open Access Theses and Dissertations Tesis latinoamericanas CLACSO
Este sitio web se ve mejor en Firefox