Escudo de la República de Colombia
Sistema Nacional de Biliotecas - Repositorio Institucional Universidad Nacional de Colombia Biblioteca Digital - Repositorio Institucional UN Sistema Nacional de Bibliotecas UN

Estado nutricional de arboles de manzano ‘anna’ durante la

Casierra-Posada, Fanor and Cortés, Luis Fernando and Ramírez, Jaime and Castro Franco, Hugo (2003) Estado nutricional de arboles de manzano ‘anna’ durante la. Agronomía Colombiana; Vol. 21, núm. 1 Y 2 (2003); 75-82 Agronomía Colombiana; Vol. 21, núm. 1 Y 2 (2003); 75-82 2357-3732 0120-9965 .

Texto completo

[img]
Vista previa
PDF
495kB

URL oficial: http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/arti...

Resumen

Nutritional status may influence markedly the productivityof ‘Anna’ apple trees through effect of nutrient elementscomplex on development and fruit growth. Majority ofnutrient elements influence on growth and productivitydirect or indirectly as consequences of their sharing inphysiological processes. The monthly nutrient contents of‘Anna’ apple trees in leaves and fruits that grow under acidsoil in the Colombian highlands was evaluated from 16days after full bloom to the harvest time. The nutrient contentsin shoots were evaluated both before (at defoliationtime) and after (at the harvest time) the season. Iron andcopper contents in shoots were higher after than beforethe season. On the contrary, the content of the remainingminerals were higher before than after the season. Nitrogen,boron, magnesium, phosphorus and sulfur increasedtheir foliar levels from 16 to 46 days after full bloom, butdeclined after 46 days after full bloom to the harvest time.Contents of foliar calcium, manganese, and copper wereprogressively higher as the season advanced. Potassium,iron, sodium and zinc contents in leaves were oscillatoryalong the season. Fruit content of nitrogen, potassium,magnesium, phosphorus and sulfur were progressivelylower from 46 days after full bloom to the harvest time. Onthe other hand, calcium, iron and copper increased theirlevels in fruits as the season advanced. Boron and sodiumcontents in fruits were oscillatory along the season. Thispaper provides information about the nutritional status of‘Anna’ apple trees cultivated in the Colombian highlandsand the effect of mineral content in leaves and shoots onmineral content in fruits.

Tipo de documento:Artículo - Article
Información adicional:© Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia Se autoriza la reproducción y citación del material que aparece en la revista, siempre y cuando se indique de manera explícita: nombre de la revista, nombre del autor(es), año, volumen, número y páginas del artículo fuente. Las ideas y afirmaciones consignadas por los autores están bajo su responsabilidad y no interpretan necesariamente las opiniones y políticas de la Universidad Nacional de Colombia. La mención de productos o firmas comerciales en la revista no implica una recomendación o apoyo por parte de la Universidad ni de la Facultad; el uso de tales productos debe ceñirse a las recomendaciones de las etiquetas.
Palabras clave:Malus domestica Borkh., nutrient elements
Unidad administrativa:Revistas electrónicas UN > Agronomía Colombiana
Código ID:21406
Enviado por : Dirección Nacional de Bibliotecas STECNICO
Enviado el día :27 Junio 2014 12:29
Ultima modificación:31 Enero 2018 18:53
Ultima modificación:31 Enero 2018 18:53
Exportar:Clic aquí
Estadísticas:Clic aquí
Compartir:

Solamente administradores del repositorio: página de control del ítem

Vicerrectoría de Investigación: Número uno en investigación
Indexado por:
Indexado por Scholar Google WorldCat DRIVER Registry of Open Access Repositories OpenDOAR Metabiblioteca BDCOL OAIster Red de repositorios latinoamericanos DSpace BASE Open archives La referencia Colombiae Open Access Theses and Dissertations Tesis latinoamericanas CLACSO
Este sitio web se ve mejor en Firefox