Escudo de la República de Colombia
Sistema Nacional de Biliotecas - Repositorio Institucional Universidad Nacional de Colombia Biblioteca Digital - Repositorio Institucional UN Sistema Nacional de Bibliotecas UN

Physicochemical characterization of ‘pinot noir’ grapevine (vitis vinifera l.) fruit during its growth and development under high altitude tropical conditions

Almanza-Merchán, Pedro José and Rico, Marco Antonio and Fischer, Gerhard and Chaves, Bernardo and Balaguera-Lopez, Helber Enrique (2010) Physicochemical characterization of ‘pinot noir’ grapevine (vitis vinifera l.) fruit during its growth and development under high altitude tropical conditions. Agronomía Colombiana; Vol. 28, núm. 2 (2010); 173-180 Agronomía Colombiana; Vol. 28, núm. 2 (2010); 173-180 2357-3732 0120-9965 .

Texto completo

[img]
Vista previa
PDF
487kB
[img] Sin Definir

URL oficial: http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/arti...

Resumen

Although native of temperate climates, grapevines are grownin Colombia in the department of Boyaca, between 2,200 and2,560 m a.s.l. Under these specific conditions, both the physicochemicalbehaviorof the fruit and its optimum harvest timeas measured in growing degree days (GDD) had remained unknownso far. On these grounds, in the municipality of Nobsa(Boyaca, Colombia),grapevines of the variety Pinot Noir werephysico-chemically characterized during their growth anddevelopment. Since day 21 after anthesis (DAA ) until overripening,the physicochemical characteristicsof 20 berries fromeach of three clusters we collected every week were carefullyassessed. A total of 826.2 GDD accumulated during fruit growthand development, thus completing 126 DAA . The accumulationof both fresh and dry mass followed double sigmoid curves.During early growth there was a decrease in pH, total solublesolids (TSS ) and technological maturity index (TMI =TSS /TTA ), coupled to an increase in total titratable acidity (TTA ).After this period and until harvest, pH, TSS and TMI increasedwhile TTA declined. Based on fresh mass, SST and TMI it waspossible to set optimum harvest time at 800.6 GDD.

Tipo de documento:Artículo - Article
Información adicional:© Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia Se autoriza la reproducción y citación del material que aparece en la revista, siempre y cuando se indique de manera explícita: nombre de la revista, nombre del autor(es), año, volumen, número y páginas del artículo fuente. Las ideas y afirmaciones consignadas por los autores están bajo su responsabilidad y no interpretan necesariamente las opiniones y políticas de la Universidad Nacional de Colombia. La mención de productos o firmas comerciales en la revista no implica una recomendación o apoyo por parte de la Universidad ni de la Facultad; el uso de tales productos debe ceñirse a las recomendaciones de las etiquetas.
Palabras clave:tropical viniculture, temperature accumulation, phenological stages.
Temática:6 Tecnología (ciencias aplicadas) / Technology > 62 Ingeniería y operaciones afines / Engineering
Unidad administrativa:Revistas electrónicas UN > Agronomía Colombiana
Código ID:21540
Enviado por : Dirección Nacional de Bibliotecas STECNICO
Enviado el día :27 Junio 2014 12:37
Ultima modificación:14 Septiembre 2017 15:35
Ultima modificación:14 Septiembre 2017 15:35
Exportar:Clic aquí
Estadísticas:Clic aquí
Compartir:

Solamente administradores del repositorio: página de control del ítem

Vicerrectoría de Investigación: Número uno en investigación
Indexado por:
Indexado por Scholar Google WorldCat DRIVER Registry of Open Access Repositories OpenDOAR Metabiblioteca BDCOL OAIster Red de repositorios latinoamericanos DSpace BASE Open archives La referencia Colombiae Open Access Theses and Dissertations Tesis latinoamericanas CLACSO
Este sitio web se ve mejor en Firefox