Escudo de la República de Colombia
Sistema Nacional de Biliotecas - Repositorio Institucional Universidad Nacional de Colombia Biblioteca Digital - Repositorio Institucional UN Sistema Nacional de Bibliotecas UN

Effects of environmental factors on the morphometric characteristics of cultivated lettuce (lactuca sativa l.)

Ojeda, Antonio D. and Ligarreto Moreno, Gustavo Adolfo and Martínez, Orlando (2013) Effects of environmental factors on the morphometric characteristics of cultivated lettuce (lactuca sativa l.). Agronomía Colombiana; Vol. 30, núm. 3 (2012); 351-358 Agronomía Colombiana; Vol. 30, núm. 3 (2012); 351-358 2357-3732 0120-9965 .

Texto completo

[img]
Vista previa
PDF
600kB

URL oficial: http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/arti...

Resumen

We evaluated the phenotypic response of three varieties of lettuce Batavia Colwart, Lisa Elisa and Crespa Verde Cassabella in three growing environments: plastic greenhouse, glass greenhouse and open field on the Bogota Plateau (Chia, Cundinamarca), in order to generate useful information to improve the quality of plants grown by farmers, ensuring a healthy product with characteristics that meet market demands. The three agroecosystems were constantly monitored for the environmental variables of temperature, relative humidity and solar radiation; which showed a significant variation between the three agroecosystems. To assess the phenotypic response, we examined the effect of the environmental variables mentioned on seven morphometric variables of agronomic interest. The study showed that, for the variables germination percentage and fresh weight, the environmental effect reached a variance percentage of 79 and 44%, respectively. On the contrary, it was established that the average phenotypic response of the variables clean weight and percentage of dry mass corresponds especially to the effect of genetic varieties with a variance percentage of 35 and 45%, respectively. Similarly, for the variables specific leaf area and total leaf area, it was established that both the effects of environmental and genetic variables explain 87% (50 genetic, 37 environmental) and 56% (31 genetic, 25 environmental), respectively, of the total variability observed.

Tipo de documento:Artículo - Article
Información adicional:© Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia Se autoriza la reproducción y citación del material que aparece en la revista, siempre y cuando se indique de manera explícita: nombre de la revista, nombre del autor(es), año, volumen, número y páginas del artículo fuente. Las ideas y afirmaciones consignadas por los autores están bajo su responsabilidad y no interpretan necesariamente las opiniones y políticas de la Universidad Nacional de Colombia. La mención de productos o firmas comerciales en la revista no implica una recomendación o apoyo por parte de la Universidad ni de la Facultad; el uso de tales productos debe ceñirse a las recomendaciones de las etiquetas.
Palabras clave:phenotypic variance, genotype x environment, phenotypic plasticity.
Unidad administrativa:Revistas electrónicas UN > Agronomía Colombiana
Código ID:25326
Enviado por : Dirección Nacional de Bibliotecas STECNICO
Enviado el día :27 Junio 2014 16:30
Ultima modificación:18 Agosto 2014 17:08
Ultima modificación:18 Agosto 2014 17:08
Exportar:Clic aquí
Estadísticas:Clic aquí
Compartir:

Solamente administradores del repositorio: página de control del ítem

Vicerrectoría de Investigación: Número uno en investigación
Indexado por:
Indexado por Scholar Google WorldCat DRIVER Registry of Open Access Repositories OpenDOAR Metabiblioteca BDCOL OAIster Red de repositorios latinoamericanos DSpace BASE Open archives La referencia Colombiae Open Access Theses and Dissertations Tesis latinoamericanas CLACSO
Este sitio web se ve mejor en Firefox