Escudo de la República de Colombia
Sistema Nacional de Biliotecas - Repositorio Institucional Universidad Nacional de Colombia Biblioteca Digital - Repositorio Institucional UN Sistema Nacional de Bibliotecas UN

Development of a germination protocol for blueberry seeds (vaccinium meridionale swartz)

Rache Cardenal, Leidy Yanira and Castro, Camilo and Olarte, Yamile and Pacheco, José (2012) Development of a germination protocol for blueberry seeds (vaccinium meridionale swartz). Agronomía Colombiana; Vol. 30, núm. 2 (2012); 196-203 Agronomía Colombiana; Vol. 30, núm. 2 (2012); 196-203 2357-3732 0120-9965 .

Texto completo

[img]
Vista previa
PDF
398kB

URL oficial: http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/arti...

Resumen

The blueberry is a plant with potential for national and international markets because its fruits have food and medicinal uses and it is an important source of sugars, antioxidants, vitamins and minerals. We developed a germination protocol of blueberry seeds, morphologically characterized the seeds, and assessed germination in vitro in four culture media (MS 1/3, 1/8 y 1/16 and distilled water) and ground mulch for ex vitro germination, taking into account: light conditions, temperature, seed storage periods and fruit ripening stage. We also assessed the hardening of the seedlings germinated in vitro in substrates with and without ground mulch. Our results showed fruits with little seeds with 1.27±0.11 mm for length and 0.784±0.08 mm for width; and big seeds with 1.61±0.14 mm for length and 1.03±0.10 mm for width. The optimal conditions for seed germination were: in vitro culture using distilled water, continuous light and a temperature of 18±2°C, using stored seeds of a period less than one week from ripe fruits. The hardening and development of the seedlings was better using ground mulch.  Source photographic Figs. 1-3: Castro, C., Y. Olarte, L. Rache, and J. Pacheco.

Tipo de documento:Artículo - Article
Información adicional:© Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia Se autoriza la reproducción y citación del material que aparece en la revista, siempre y cuando se indique de manera explícita: nombre de la revista, nombre del autor(es), año, volumen, número y páginas del artículo fuente. Las ideas y afirmaciones consignadas por los autores están bajo su responsabilidad y no interpretan necesariamente las opiniones y políticas de la Universidad Nacional de Colombia. La mención de productos o firmas comerciales en la revista no implica una recomendación o apoyo por parte de la Universidad ni de la Facultad; el uso de tales productos debe ceñirse a las recomendaciones de las etiquetas.
Palabras clave:in vitro, ex vitro, hardening, promising fruit.
Unidad administrativa:Revistas electrónicas UN > Agronomía Colombiana
Código ID:25512
Enviado por : Dirección Nacional de Bibliotecas STECNICO
Enviado el día :27 Junio 2014 16:39
Ultima modificación:18 Agosto 2014 17:12
Ultima modificación:18 Agosto 2014 17:12
Exportar:Clic aquí
Estadísticas:Clic aquí
Compartir:

Solamente administradores del repositorio: página de control del ítem

Vicerrectoría de Investigación: Número uno en investigación
Indexado por:
Indexado por Scholar Google WorldCat DRIVER Registry of Open Access Repositories OpenDOAR Metabiblioteca BDCOL OAIster Red de repositorios latinoamericanos DSpace BASE Open archives La referencia Colombiae Open Access Theses and Dissertations Tesis latinoamericanas CLACSO
Este sitio web se ve mejor en Firefox