Escudo de la República de Colombia
Sistema Nacional de Biliotecas - Repositorio Institucional Universidad Nacional de Colombia Biblioteca Digital - Repositorio Institucional UN Sistema Nacional de Bibliotecas UN

Mechanical properties of rosemary (rosmarinus officinalis l.) stalks

Castillo, Bernardo and Arévalo, César Andrés and Londoño, Maria Teresa (2013) Mechanical properties of rosemary (rosmarinus officinalis l.) stalks. Agronomía Colombiana; Vol. 31, núm. 2 (2013); 201-207 Agronomía Colombiana; Vol. 31, núm. 2 (2013); 201-207 2357-3732 0120-9965 .

Texto completo

[img]
Vista previa
PDF
169kB
[img] Microsoft Word
513kB

URL oficial: http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/arti...

Resumen

Rosemary is an aromatic herb exported by Colombia. It is a perennial aromatic bush that can grow up to 2 m high. Its leaves are narrow, thin, shiny and strongly scented; the stems are woody and resinous, branched and slightly bitter. For harvesting, it should be cut manually, plant by plant, however product damage may occur during this process as the collector is pushing the branches to make the cut or when cut stems are placed in transport baskets. Tests were carried out on romero stalks to investigate the physical and rheological characteristics in order to make recommendations for harvest and post-harvest operations and to find design parameters for harvesting tools. The following rheological tests were performed: unidirectional compression, cutting, bending and tension of the bunches of stems, the manipulated structures. It was found that the compression forces that result in unrecoverable deformations are really small, approximately 2 N. The cutting force needed to fracture the bundle at the point of harvest is 30 to 50 N on average, depending on whether it is in the middle or at the base. The mechanical behavior of rosemary leaves corresponds to a viscoelastic, anisotropic and highly variable material.

Tipo de documento:Artículo - Article
Información adicional:© Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia Se autoriza la reproducción y citación del material que aparece en la revista, siempre y cuando se indique de manera explícita: nombre de la revista, nombre del autor(es), año, volumen, número y páginas del artículo fuente. Las ideas y afirmaciones consignadas por los autores están bajo su responsabilidad y no interpretan necesariamente las opiniones y políticas de la Universidad Nacional de Colombia. La mención de productos o firmas comerciales en la revista no implica una recomendación o apoyo por parte de la Universidad ni de la Facultad; el uso de tales productos debe ceñirse a las recomendaciones de las etiquetas.
Palabras clave:rheology, uniaxial compression, tension, postharvest, handling, aromatic herbs.
Unidad administrativa:Revistas electrónicas UN > Agronomía Colombiana
Código ID:35139
Enviado por : Dirección Nacional de Bibliotecas STECNICO
Enviado el día :01 Julio 2014 18:48
Ultima modificación:06 Junio 2018 11:00
Ultima modificación:06 Junio 2018 11:00
Exportar:Clic aquí
Estadísticas:Clic aquí
Compartir:

Solamente administradores del repositorio: página de control del ítem

Vicerrectoría de Investigación: Número uno en investigación
Indexado por:
Indexado por Scholar Google WorldCat DRIVER Metabiblioteca OAIster BASE BDCOL Registry of Open Access Repositories SNAAC Red de repositorios latinoamericanos eprints Open archives La referencia Tesis latinoamericanas OpenDOAR CLACSO
Este sitio web se ve mejor en Firefox