Escudo de la República de Colombia
Sistema Nacional de Biliotecas - Repositorio Institucional Universidad Nacional de Colombia Biblioteca Digital - Repositorio Institucional UN Sistema Nacional de Bibliotecas UN

Development and maturation of fruits of two indupalma oxg hybrids (elaeis oleifera x elaeis guineensis)

Cayón Salinas, Daniel Gerardo and González G., Diego A. and López M., Jesús E. and H. Alarcón, Wilmar (2013) Development and maturation of fruits of two indupalma oxg hybrids (elaeis oleifera x elaeis guineensis). Agronomía Colombiana; Vol. 31, núm. 3 (2013); 343-351 Agronomía Colombiana; Vol. 31, núm. 3 (2013); 343-351 2357-3732 0120-9965 .

Texto completo

[img]
Vista previa
PDF
367kB

URL oficial: http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/arti...

Resumen

OxG hybrids are materials with characteristics notable fortolerance to pests and diseases, high quality oil and acceptablebunch production, but the physiological processes of growthand maturation of the fruits are not well known. For the twohybrid materials (Coarí x La Mé and Sinú-Coarí x La Mé), thephysiological and biochemical changes during the growth andmaturation of the bunches were studied in San Alberto, Cesar(Colombia) with a climate of 2,497 mm/year precipitation and27°C. Female inflorescences in anthesis were selected and thechanges in size, color, and oil content of the external, internaland red parthenocarpic fruits of the bunches were recordedfrom 98 days after anthesis (DAA). A completely randomexperimental design was used with five replications and 13sample dates. In hybrid Coarí x La Mé, 70% of the oil in thefruits accumulated between 98 and 126 DAA and reached themaximum at 168 DAA, while in hybrid Sinú-Coarí x La Mé,more than 90% of the oil accumulated between 98 and 140DAA, also reaching the maximum at 168 DAA. The external,internal and red parthenocarpic fruits of the bunches reachedthe maximum percentages of oil/dry mesocarp at the sametime (day). It is possible to estimate the percentage of oil/moistmesocarp based on the moisture percentage of fresh fruits.

Tipo de documento:Artículo - Article
Información adicional:© Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia Se autoriza la reproducción y citación del material que aparece en la revista, siempre y cuando se indique de manera explícita: nombre de la revista, nombre del autor(es), año, volumen, número y páginas del artículo fuente. Las ideas y afirmaciones consignadas por los autores están bajo su responsabilidad y no interpretan necesariamente las opiniones y políticas de la Universidad Nacional de Colombia. La mención de productos o firmas comerciales en la revista no implica una recomendación o apoyo por parte de la Universidad ni de la Facultad; el uso de tales productos debe ceñirse a las recomendaciones de las etiquetas.
Palabras clave:oil palm, plant physiology, oil synthesis, harvest criteria.
Unidad administrativa:Revistas electrónicas UN > Agronomía Colombiana
Código ID:36961
Enviado por : Dirección Nacional de Bibliotecas STECNICO
Enviado el día :02 Julio 2014 19:09
Ultima modificación:06 Junio 2018 11:00
Ultima modificación:06 Junio 2018 11:00
Exportar:Clic aquí
Estadísticas:Clic aquí
Compartir:

Solamente administradores del repositorio: página de control del ítem

Vicerrectoría de Investigación: Número uno en investigación
Indexado por:
Indexado por Scholar Google WorldCat DRIVER Metabiblioteca OAIster BASE BDCOL Registry of Open Access Repositories SNAAC Red de repositorios latinoamericanos eprints Open archives La referencia Tesis latinoamericanas OpenDOAR CLACSO
Este sitio web se ve mejor en Firefox