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Glucose obtained from rice bran by ultrasound-assisted enzymatic hydrolysis

Kuhn, Raquel Cristine and Mazutti, Marcio Antonio and Foletto, Edson Luiz and Dal Prá, Valéria and Zimmermann, Eduardo and Souza, Matheus and Foletto, Vitória Segabinazzi and Silveira Maleski, Tanisa Paula and Cavalheiro Lunelli, Felipe and Sfalcin, Pâmela (2015) Glucose obtained from rice bran by ultrasound-assisted enzymatic hydrolysis. Ingeniería e Investigación, 35 (2). pp. 61-66. ISSN 2248-8723

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Resumen

In this work ultrasound-assisted solid-state enzymatic hydrolysis of rice bran to obtain fermentable sugars was investigated. For this purpose, process variables such as temperature, enzyme concentration and moisture content were evaluated during the enzymatic hydrolysis with and without ultrasound irradiation. The enzyme used is a blend of amylases derived from genetically modified strains of Trichoderma reesei. Kinetic of the enzymatic hydrolysis of rice bran at the constant-reaction rate period were measured. The best results for the ultrasound-assisted enzymatic hydrolysis was obtained using 3 wt% of enzyme, 60 oC and moisture content of 65 wt%, yielding 0.38 g sugar/g rice bran, whereas for the hydrolysis in the absence of ultrasound the highest yield was 0.20 g sugar/g rice bran using 3 wt% of enzyme, 60 oC and moisture content of 50 wt%. The use of ultrasound-assisted enzymatic hydrolysis of rice bran was intensified, obtaining around 74% more fermentable sugar than in the absence, showing that the use of ultrasound is a promising technology to be used in enzymatic reaction as an alternative of process intensification., En este trabajo se investigó la hidrólisis enzimática de salvado de arroz por ultrasonido para obtener glucosa. Se evaluaron variables del proceso tales como la temperatura, la concentración de enzima y la humedad para la hidrólisis enzimática con y sin la aplicación de la irradiación ultrasónica. La enzima utilizada fue una mezcla de amilasa de Trichoderma reesei. Se evaluó la cinética de la hidrólisis enzimática de salvado de arroz en el período constante de la velocidad de reacción. Los mejores resultados para la hidrólisis enzimática con la aplicación de ultrasonidos fueran utilizando 3% de enzima, 60 ° C y 65% de humedad, el rendimiento obtenido fue 0,38 g de azúcar / g de salvado de arroz, mientras que el más alto rendimiento de la hidrólisis en ausencia de ultrasonido fue 0,20 g de azúcar / g de salvado de arroz utilizando 3% de enzima, 60 ° C y 50% de humedad. El uso de ultrasonido mejora la hidrólisis enzimática permitiendo obtener 74% más azúcares fermentables que en la ausencia de ultrasonidos, lo que demuestra que el uso de ultrasonido es una promisora tecnología que se puede utilizar en las reacciones enzimáticas y como una alternativa de intensificación de procesos.

Tipo de documento:Artículo - Article
Palabras clave:Ultrasound-assisted, enzymatic hydrolysis, rice bran, amylases., Ultrasonido, hidrólisis enzimática, salvado de arroz, amilasa.
Temática:6 Tecnología (ciencias aplicadas) / Technology > 62 Ingeniería y operaciones afines / Engineering
Unidad administrativa:Revistas electrónicas UN > Ingeniería e Investigación
Código ID:68705
Enviado por : Dirección Nacional de Bibliotecas STECNICO
Enviado el día :21 Septiembre 2018 14:03
Ultima modificación:21 Septiembre 2018 14:03
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